U ZbójaJaka jest wartość diety owocowo – warzywnej (dr Ewy Dąbrowskiej) w leczeniu i zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym?

Ocena wartości diety owocowo – warzywnej w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Takiej diety nie należy stosować dłużej niż 6 tygodni ze względu na ryzyko wystąpienia niedoborów żywieniowych. W piśmiennictwie można odnaleźć nieliczne badania obejmujące niewielkie grupy, w których oceniono efekty zarówno krótkiego jak i długiego (ponad rok) stosowania diety owocowo – warzywnej u dorosłych. Ich wyniki sugerują korzystny w pływ na stężenie cholesterolu całkowitego, choć bez istotnej poprawy stosunku HDL, LDL. Stwierdzono także zmniejszenie stężenia trójglicerydów, glukozy, insuliny, wskaźników stanu zapalnego, wartości ciśnienia tętniczego, jak również poprawę samopoczucia u osób z zespołem przewlekłego zmęczenia. Jednak stosowanie tych diet przez dłuższy czas wiąże się ze zwiększonym ryzykiem niedoborów witaminy B12, hiperhomocysteinemii oraz zmniejszeniem gęstości mineralnej kości.

Publikacja medyczna o wskazaniach do stosowaniu diety warzywno-owocowej u dzieci z zespołem metabolicznym X