Dieta warzywno-owocowa – Post Daniela to nic innego jak oparta na warzywach i owocach głodówka oczyszczająca, po której następuje drugi etap – wdrożenie produktów nisko przetworzonych. Jej celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn, wzmocnienie prawidłowego funkcjonowania organizmu, a efektem pobocznym jest redukcja masy ciała. Kuracja odtruwająca trwa kilka, kilkanaście lub kilkadziesiąt dni, w zależności od osoby, która podejmuje się leczenia naturalnymi sposobami.

Naturalne metody wspomagające organizm

Przechodząc na dietę odchudzającą, zwykle odczuwamy uciążliwy głód i uczucie ssania żołądka. W przypadku diety warzywno-owocowej – Post Daniela wygląda to inaczej. Spożywamy często niewielkie ilości warzyw i owoców, mając poczucie, że ciągle jemy. To powoduje, że głodówka lecznicza nie jest uciążliwa, a przy tym w pełni zdrowa, o ile lekarz kontroluje jej przebieg. W ośrodku Active Revital, turnusie oczyszczającym organizm, goście mogą liczyć na fachową opiekę specjalistów. Jeśli chcesz wspomóc swój organizm naturalnymi sposobami, najlepszym rozwiązaniem będzie dieta warzywno-owocowa – Post Daniela. Przepisy na potrawy nie są skomplikowane. Mimo że lista dozwolonych produktów jest ograniczona, można je dowolnie łączyć, zyskując nowe smaki.

Przykładowe potrawy

Podstawą diety warzywno-owocowej – Post Daniela są owoce i warzywa przygotowywane na różnorakie sposoby – surowe, półsurowe, gotowane, duszone, pieczone lub w formie zupy czy koktajli. Jednak zupy powinny być w pełni naturalne, oparte na samodzielnie przygotowanym bulionie warzywnym. Możliwości jest wiele – barszcz, zupa krem z brokułów, marchewki oraz wiele innych pozbawionych również śmietany. Oprócz standardowych przepisów wykorzystujących dozwolone produkty, można zdecydować się na bardziej wyrafinowane potrawy.

Dieta warzywno-owocowa – Post Daniela – przepisy

Lasagne z cukini:

Na dno formy wylewamy passatę pomidorową, następnie kładziemy cienkie paski cukinii (pokrojone wzdłuż warzywa), lekko solimy. Następnie układamy suszone pomidory i kolejną warstwę cukinii. Całość zalać sosem pomidorowym i obsypać czosnkiem, pieprzem, oregano. Znów polewamy sosem, układamy szparagi i kładziemy kolejną warstwę cukinii, dodajemy sos i mieszankę czosnku z pomidorami. Pieczemy ok. 30-35 minut w 160-180 stopniach.

Jarskie leczo:

Ugotować pokrojoną cebulę, do której dodajemy pokrojoną surową paprykę lub kabaczek, przecier pomidorowy, przyprawy (sól, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz) i udusić na małym ogniu.

Bigos jarski:

Ugotować pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną kapustę kiszoną i udusić na małym ogniu. Po upływie 20 minut gotowania dodać pokrojone kwaśne jabłka, przecier pomidorowy, majeranek, kminek, czosnek, sól, liść laurowy i zagotować.