Dieta oczyszczająca - zasady działaniaSzukasz sposobu na poprawienie zdrowia i ogólnej kondycji? Nie odpowiada Ci farmakoterapia i chemiczna suplementacja? Być może rozwiązaniem jest dieta oczyszczająca warzywno-owocowa, opracowana przez dr Ewę Dąbrowską, która podczas prowadzonych badań zauważyła fundamentalny wpływ żywienia na proces leczenia chorób cywilizacyjnych. W dzisiejszych czasach dieta oczyszczająca powinna stanowić fundament zdrowego trybu życia. U jej podstaw leży oczyszczenie z toksyn oraz zalegających w organizmie szkodliwych produktów przemiany materii. Oczyszczanie dietą opracowaną przez dr Ewę Dąbrowską jest zalecana szczególnie dla osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne. Nie bez znaczenia jest również utrata wagi, która jest traktowana jako skutek uboczny.

Dieta oczyszczająca – zasady działania

Dwuetapowe oczyszczanie dietą opracowaną przez dr Ewę Dąbrowską to kilkutygodniowa głodówka lecznicza, której celem jest dostarczenie do organizmu wszystkich niezbędnych mikroelementów, witamin i enzymów. Oczyszczanie dietą ma na celu przede wszystkim wprowadzenie organizmu w tryb samoleczenia. Podstawowym składnikiem diety oczyszczającej są warzywa i owoce spożywane na surowo, ale także poddane obróbce termicznej, np. gotowane, pieczone lub duszone. Program żywieniowy, opracowany przez dr Dąbrowską, ma na celu wyeliminowanie z diety wszystkich innych przetworzonych produktów. Dieta ta polega także na ograniczeniu ilości energii dostarczanej wraz z posiłkami, by organizm rozpoczął tryb „odżywiania wewnętrznego”. Oznacza to, że zamiast dostarczać energię z zewnątrz, organizm korzysta z zapasów jakie dotychczas zmagazynował w postaci złogów białkowych, takich jak zwyrodniałe lub martwe komórki, tkanki, blizny, ropnie, zakrzepy czy guzy, zamieniając je w glukozę. Pierwszy etap oczyszczania dietą dr Ewy Dąbrowskiej to tak zwana „oczyszczająca głodówka”, która opiera się na spożywaniu:

  • surowych lub poddanych obróbce termicznej warzyw niskoskrobiowych: korzeniowych (np. marchew, buraki, rzodkiew), kapustnych (np. kalafior, brokuły), cebulowych (np. cebula, por), liściastych (np. sałata, wszelkiego rodzaju zioła), dyniowatych (np. kabaczek, ogórki), psiankowatych (poza ziemniakami – np. pomidory, papryka),
  • niskocukrowych owoców – jabłka, grejpfruty, cytryny oraz w niewielkich ilością jagody.

Podczas pierwszego etapu, oczyszczanie dietą polega na spożywaniu surowych lub przetworzonych termicznie warzyw w formie surówek, sałatek, zup. Należy przy tym spożywać co najmniej 2-3 litrów wody, a także koktajli warzywno-owocowych.

Drugim etapem oczyszczania dietą dr Ewy Dąbrowskiej jest przejście do zdrowego sposobu odżywiania. Na tym etapie dozwolone są dodatkowe produkty takie jak kasze, produkty mleczne, chleb razowy, orzechy i ziarna.

Korzystny wpływ diety oczyszczającej na stan zdrowia

Dieta oczyszczająca, zwana także głodówką leczniczą, polecana jest wszystkim osobom pragnącym poprawić ogólny stan zdrowia, a także przyspieszyć metabolizm, obniżyć ciśnienie i poziom cukru we krwi. Udowodnione są przypadki osób zmagających się z wieloma chorobami i schorzeniami, które dzięki stosowaniu diety oczyszczającej powróciły do pełnej sprawności. Dieta oczyszczająca ma na celu usunięcie toksyn z organizmu, dlatego jest szczególnie polecana osobom z niską odpornością, zapadającym na infekcje bakteryjne, choroby skórne, schorzenia neurologiczne czy choroby endokrynologiczne. Nie zaleca się jej natomiast pacjentom zażywającym leki cytostatyczne, hormony sterydowe oraz chorującym na niewydolność wielonarządową czy nowotwory w zaawansowanym stadium. Diety oczyszczającej nie powinny stosować również kobiety w ciąży i okresie karmienia, małe dzieci oraz dziewczęta w okresie dojrzewania.

Dieta oczyszczająca jako sposób na samoleczenie organizmu

Dzięki temu, że dostarczamy organizmowi znacznie mniej energii, podczas trwania kuracji zaczyna się on żywić zalegającymi złogami, tkankami i martwymi komórkami. W ten sposób nasze ciało zostaje oczyszczone z toksycznych substancji i jednocześnie traci na wadze. Dieta oczyszczająca pozwala pozbyć się złogów białkowych i przemienić je w odżywczą glukozę. Organizm przechodzi jednocześnie w tryb samoleczenia. Wykonywane okresowo terapie głodowe to sposób na odkwaszenie oraz przyspieszenie tempa metabolizmu. Oczyszczanie dietą dr Ewy Dąbrowskiej może wywoływać przejściowe tzw. „kryzysy ozdrowieńcze”. Są to występujące na samym początku kuracji objawy związane z samooczyszczaniem organizmu. Najczęściej pojawiają się bóle głowy, nudności i wymioty, biegunki, czy ogólne osłabienie. Jest to bezpośredni efekt rozpoczęcia oczyszczania dietą. Objawy te nie wymagają interwencji lekarza. Najczęściej zanikają po kilku dniach.

Dr Ewa Dąbrowska zwraca uwagę również na profilaktyczne aspekty stosowania diety odchudzającej. Korzystając z głodówek, zmniejszamy ryzyko infekcji i zachorowania na niektóre choroby, a także możemy łagodzić objawy innych dolegliwości – zwłaszcza alergii, migreny, łuszczycy czy trądziku. Z dobroczynnych właściwości kuracji może czerpać każdy (poza osobami chorymi na nowotwory, cukrzycę, zaburzenia psychiczne, kobietami ciężarnymi i karmiącymi matkami).