Dieta oczyszczającaJesteś tym, co jesz. Na tej zasadzie opiera się metoda kuracji oczyszczających organizm z toksyn. Dieta oczyszczająca Ewa Dąbrowska w najkrótszym czasie doprowadza organizm do równowagi, pozwala pozbyć się nie tylko niechcianych kilogramów, ale także substancji zakwaszających i zatruwających organizm. Na czym polega ta nowatorska metoda?

Dietę oczyszczającą Ewy Dąbrowskiej przeprowadza się dwuetapowo. W początkowym okresie suma kalorii dostarczanych dla organizmu to jedynie 500-800. Pochodzą one głównie z warzyw nisko-skrobiowych i nisko-cukrowych owoców. Dzięki temu może on sięgnąć do zgromadzonych wcześniej zapasów i rozpocząć etap samoleczenia, innymi słowy – zastępczego odżywiania wewnętrznego.

Dieta Ewa Dąbrowska – leczenie i profilaktyka

Dieta oczyszczająca Ewy Dąbrowskiej jest skutecznym lekarstwem i profilaktyką szczególnie dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne, w tym: nadwagę, cukrzycę, miażdżycę i nowotwory. W oczyszczonym organizmie nie mają one możliwości rozwijania się. Do ich powstania doprowadza bowiem nieprawidłowe odżywianie, oparte głównie na przetworzonej żywności, do której producenci dodają szkodliwe substancje konserwujące oraz zabójcze ilości cukru i soli.

Jak długo trwa dieta oczyszczająca i czego należy unikać?

Podstawą diety oczyszczającej są warzywa, owoce i zioła. Aby ją rozpocząć, należy koniecznie skonsultować się z lekarzem prowadzącym, który wykluczy przeciwwskazania dla diety Ewy Dąbrowskiej. Czas oczyszczania się organizmu jest indywidualny, zwykle trwa około kilku tygodni. Podczas stosowania diety oczyszczającej eliminuje się jedzenie mięsa, nabiału, pokarmów zbożowych, ziemniaków, picie herbaty, kawy, alkoholu i stosowanie innych używek. Większość składników odżywczych pochodzi z warzyw kapustnych, cebulowych, liściastych, dyniowatych, psiankowatych oraz niskocukrowych owoców. Pije się duże ilości wody, herbatek ziołowych, owocowych oraz soków owocowych i warzywnych.

Po tym czasie dietę oczyszczającą Ewy Dąbrowskiej rozbudowuje się o kolejne wybrane składniki, jednak powrót do „starych” nawyków żywieniowych niweluje wszystkie dobroczynne efekty, więc jest bardzo niewskazany. Raz na jakiś czas osoby, które zakończyły dietę oczyszczającą, powinny na krótki czas wznowić głodówkę leczniczą.

Dieta oczyszczająca a żywność przetworzona

Fakt, że warto postawić na dietę oczyszczającą warzywno-owocową wynika z charakteru codziennego żywienia. Produkty dostępne w sklepach i restauracjach szybkiej obsługi są pozbawione pierwotnej wartości biologicznej. Nie dostarczają organizmowi odpowiednich ilości cennych witamin i minerałów oraz błonnika i innych substancji kluczowych dla zachowania dobrego zdrowia. Środowisko, które sami tworzymy, zmienia się bardzo szybko, ale niestety organizm nie nadąża za tymi modyfikacjami. Nasze ciała wciąż potrzebują takich samych ilości wartościowych związków, jak przed tysiącami lat. W konsekwencji coraz częściej musimy zmagać się z tzw. chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory czy miażdżyca. W jaki sposób rozwiązać ten problem i przywrócić organizmowi naturalną równowagę? Jedną z właściwych odpowiedzi jest właśnie dieta oczyszczająca.

Żywność spożywana przez nas na co dzień jest poddawana rafinacji i intensywnej obróbce cieplnej. Procesy te wpływają negatywnie na witaminy, minerały, enzymy, błonnik, a także białka. To oznacza, że spożywanie nawet obfitych posiłków nie dostarcza do organizmu wystarczających ilości kluczowych składników. Stąd właśnie propozycja taka, jak dieta oczyszczająca, oparta na warzywach i owocach, połączona z lekką formą głodówki o działaniu leczniczym. Takie zestawienie pozwala z jednej strony wzmocnić organizm dostarczanymi wartościowymi substancjami odżywczymi, a z drugiej wspomóc naturalne procesy samoleczenia.

Dietę tego rodzaju należy traktować jako kurację okresową. Po jej zakończeniu warto jednak pozostać przy zdrowszych nawykach żywieniowych, unikając spożywania dużych ilości produktów wysokoprzetworzonych i zwiększając ilość warzyw oraz owoców w menu.

Jakie jeszcze korzyści daje dieta oczyszczająca?

Wspomnieliśmy już o związku niezdrowego żywienia z chorobami cywilizacyjnymi. Dieta oczyszczająca Ewy Dąbrowskiej może być pomocna w ich leczeniu (o ile lekarz prowadzący nie widzi przeciwskazań). Jednak nie jest to jej jedyna zaleta i nie tylko osoby chore powinny się zainteresować zmianą menu. Wręcz przeciwnie.

Do przejścia na dietę warzywno-owocową zachęcamy przede wszystkim osoby zdrowe, którym zależy na utrzymaniu swojego organizmu w dobrym stanie przez wiele lat. Stare porzekadło mówi, że „lepiej zapobiegać niż leczyć”, a dieta oczyszczająca znakomicie wpisuje się w tę filozofię. Pozwala oczyścić organizm z toksyn i może pozytywnie wpłynąć na wiele aspektów codziennego funkcjonowania. Osoby, które zdecydowały się na wypróbowanie diety warzywno-owocowej i głodówki leczniczej doświadczają większej energii na co dzień. Cały organizm pracuje wydajniej. Dotyczy to również umysłu. Dieta warzywno-owocowa zwiększa zdolność do skupienia i poprawia pamięć. Właściwie pracujący mózg to również umiejętność wyciszenia się i czerpania większej radości z życia.

Ważnym wskazaniem do diety są także zaburzenia przemiany materii. Dotyczy to m.in. osób z otyłością. Osoby, które na co dzień zmagają się z nadmiarowymi kilogramami i nie są w stanie zrzucić wagi o własnych siłach, powinni spróbować zaleceń Ewy Dąbrowskiej – nie jest to cudowny sposób na ekspresowe uzyskanie właściwej wagi, ale dieta oczyszczająca będzie znakomitym punktem startowym do skutecznego odchudzania.

Pozytywne efekty zauważą także osoby zmagające się z:

  • cukrzycą typu II
  • chorobą wieńcową
  • zarośniętymi by-passami
  • zakrzepicą
  • nadciśnieniem

Spektrum pozytywnego oddziaływania diety warzywno-owocowej jest bardzo szerokie, gdyż pobudza ona do prawidłowego działania kluczowe systemy każdego ludzkiego organizmu. Dieta oczyszczająca wpływa pozytywnie na układ immunologiczny, hormonalny oraz nerwowy. Ich właściwe funkcjonowanie ma wpływ na każdy element życia człowieka. Właściwe „wyregulowanie” tych mechanizmów oznacza nie tylko dobre samopoczucie, ale także większą płodność, skuteczniejszą ochronę przez patogenami, sprawniej działające układy trawienny i krwionośny oraz lepsze zdrowie psychiczne.

Kim jest Ewa Dąbrowska?

Kilkukrotnie napisaliśmy, że dieta oczyszczająca została stworzona przez Ewę Dąbrowską. Ale kim dokładniej jest autorka?

Dr n. med. Ewa Dąbrowska była przez wiele lat pracownikiem gdańskiej Akademii Medycznej. W 1978 roku uzyskała tytuł doktora nauk medycznych, dzięki badaniom dotyczącym immunologii. Prowadząc te prace, doktor zauważyła, że rola żywienia jest mocno niedoceniana w kwestii wpływu na leczenie chorób cywilizacyjnych. Wówczas podjęła decyzję o zmianie kierunku działania – skoncentrowała się na badaniach dotyczących właśnie związku żywienia ze zdolnością organizmu do przeciwstawiania się chorobom. W efekcie powstała dieta oczyszczająca warzywno-owocowa, pełniąca dwie bardzo ważne role: odtruwanie organizmu oraz wspomaganie mechanizmów samoleczenia. Dobre wyniki stosowania diety sprawiły, że doktor postanowiła upowszechnić swoją metodę, tworząc 1994 roku pierwszy Ośrodek Wczasów Zdrowotnych z dietą warzywno-owocową w Gołubiu na Kaszubach, a także drugi ośrodek w 1996 roku. Ewa Dąbrowska zainicjowała także Stowarzyszenie „Re-Vita” należące dziś do Europejskiego Stowarzyszenia Klasycznej Medycyny Naturalnej.