Pomysłodawczynią diety warzywno-owocowej jest dr Ewa Dąbrowska, to właśnie ona obmyśliła plan diety której zadaniem jest oczyszczenie organizmu z toksyn, zredukowanie wagi oraz poprawa zdrowia i kondycji skóry (zwłaszcza cery). Podczas tygodniowego lub dwutygodniowego pobytu uczestnicy mają szansę poznać tajniki zdrowego odżywiania, a także nauczyć się samodzielnie przyrządzać odpowiednie potrawy.

Na czym polega dieta warzywno-owocowa – Post Daniela?

Filarem diety warzywno-owocowej – Post Daniela są warzywa i owoce, choć nie każde. Głównie chodzi o warzywa niskoskrobiowe, takie jak kapusta, kalafior, brokuł, kabaczek, ogórek, dynia, por, czosnek, cebula, rzodkiew, buraki, seler, pietruszka, marchew, chrzan, sałaty, natka pietruszki, papryka i pomidory. Z owoców korzystnie działają grejpfruty, cytryny oraz jabłka. Można zauważyć, że lista potraw będzie więc ograniczona, dlatego przygotowaliśmy kilka przepisów. Jednym z nich jest surówka z kiszonej kapusty.

Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, dzięki czemu sprawdza się w diecie odchudzającej, ale ma również dużo właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest źródłem witaminy C – w 100g znajduje się od 30 do 36mg witaminy C. Bogata jest również w wapń, magnez, potas, kwas foliowy oraz żelazo. Kapusta kiszona oczyszcza przewód pokarmowy, usuwając z niego bakterie gnilne. Chroni przed anemią, poprawia odporność, jest również naturalnym lekarstwem na migrenę, bóle reumatyczne i wrzody żołądka.

Surówka z kiszonej kapusty – przepis

Doskonałą propozycją dla odchudzających jest surówka z kiszonej kapusty. Przepis jest prosty, a wykonanie nie zabiera dużo czasu. Kapustę należy drobno pokroić, cebulę i natkę pietruszki posiekać, a marchewkę zetrzeć na tarce. Wymieszane ze sobą składniki tworzą świetną i zdrową kompozycję, zgodną z zaleceniami dr Ewy Dąbrowskiej.