Warzywa i owoce mają wiele właściwości zdrowotnych. Właśnie one przekonały dr Dąbrowską do tego, aby stworzyć dietę oczyszczającą oraz odchudzającej opartą na warzywach. Podczas turnusu z dietą warzywno-owocową można nauczyć się przyrządzania zdrowych potraw, które jednocześnie pomogą Ci zrzucić kilogramy. Jedną z propozycji jest zakwas z buraków – przepis przypomina kwaszenie każdego innego warzywa – ogórków czy kapusty. Ale zanim go przedstawimy, dowiedzmy się, jakie ma właściwości:

  • burak jest bogaty w witaminy A, C oraz B,
  • posiada składniki mineralne, takie jak potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź i cynk,
  • jest naturalnym probiotykiem,
  • dzięki fermentacji zmniejsza się zawartość cukrów, co sprawia, że kiszone buraki są mniej kaloryczne, a także pobudzają jelita do pracy

Dieta warzywno-owocowa – Post Daniela zawiera same warzywa i owoce (w różnej postaci – surowe, gotowane, duszone, w formie zupy czy koktajli) pobudzające metabolizm – takie, które ułatwiają wypróżnianie się i wpływają na pracę jelit. Jedną z propozycji jest zakwas z buraków, który silnie oddziałuje na organizm, będąc doskonałym wsparciem dla diety odchudzającej.

Zakwas z buraków – przepis

Na początku należy obrać i pokroić 2 kg buraków. W drugiej kolejności włożyć je do dużego słoika, dodać 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 10 ziarenek ziela angielskiego oraz łyżkę stołową soli. Po dodaniu składników zalać przegotowaną, letnią wodą, przykryć słoik szmatką i zostawić na 5-7 dni, regularnie zdejmując pianę. Tak przyrządzony kwas buraczany można pić codziennie rano, szczególnie na czczo. Jego właściwości pobudzają jelita, ułatwiając wypróżnianie i przyspieszają działanie układu trawiennego. Dodatkowo naturalny zakwas z buraków zwiększa odporność, szczególnie wtedy, gdy organizm narażony jest na infekcje.