fbpx

Bulion warzywny – przepis

Turnus z dietą warzywno-owocową – Post Daniela to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą oczyścić swój organizm z toksyn, zrzucić kilogramy i rozpocząć aktywny, zdrowy tryb życia. W tym wszystkim pomaga sposób odżywiania zaproponowany przez lekarkę – warzywa i owoce działają oczyszczająco, a zmniejszona ilość przyjmowanych kalorii zmusza organizm do odżywiania wewnętrznego, czyli spalania tkanki tłuszczowej oraz likwidowania guzów czy zwyrodnień. Sprawdź dostępne terminy turnusów z dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej>>

Jak wygląda dieta?

Dieta warzywno-owocowa – Post Daniela składa się z warzyw niskoskrobiowych oraz niskokalorycznych owoców, z których można również przygotowywać soki oraz zupy. Ich podstawą powinien być bulion warzywny. Przepis na niego jest dość prosty, nie wymaga wyrafinowanych zdolności kulinarnych. Choć oczywiście można kupić gotowy w sklepie – dodany do zupy gwarantuje wyrazisty smak, jednak nie umywa się do tego naturalnego pozyskanego bezpośrednio ze świeżych warzyw.

Bulion warzywny – przepis

Do samodzielnego przygotowania bulionu warzywnego potrzebne nam będą:

  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora, liść kapusty)
  • 2 litry wody
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól morska, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz

Warzywa należy umyć i wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. W następnej kolejności należy dodać przyprawy, liście laurowe, ziele angielskie i zmniejszyć ogień, dodając nieobraną cebulę. Garnek przykryć, a jego zawartość powinna gotować się około godziny na małym ogniu. Tak przyrządzony bulion warzywny może być wykorzystany do zupy lub zamknięty w słoiki do późniejszego użycia. Samodzielnie przyrządzony wywar jest zdrowy i pożywny, idealnie podkreśli smak każdej zupy. Dr Ewa Dąbrowska radzi – sam przygotuj bulion warzywny – przepis zaproponowany przeze mnie z pewnością ułatwi Ci gotowanie, a wywar wpłynie pozytywnie na jakość Twojej potrawy.