fbpx

Wywar warzywny – przepis

Dieta warzywno-owocowa – Post Daniela to najlepszy sposób na oczyszczenie organizmu i wspomożenie jego pracy. Jest dosyć restrykcyjna, ponieważ wymaga rezygnacji z wielu produktów. Jadłospis z początku ogranicza się do spożycia samych owoców i warzyw pod różną postacią – jako surowe, gotowane, pieczone czy duszone lub w formie zupy, koktajli. Głodówka lecznicza powinna trwać od kilku do kilkudziesięciu dni, w zależności od organizmu. W następnym etapie można wdrożyć nisko przetworzone produkty. Powinniśmy jednak pamiętać o tym, że tak rygorystyczną dietę powinno się przeprowadzać pod kontrolą lekarza. Ośrodek Active Revital, w którym odbywają się turnusy połączone z oczyszczaniem organizmu, zapewnia fachową opiekę medyczną. Goście poddawani są kontroli, co zapewnia pełne bezpieczeństwo.

Co można jeść?

Sugerując się zaleceniami dr Ewy Dąbrowskiej, okazuje się, że lista dozwolonych produktów jest mocno ograniczona, jednak sposoby ich łączenia dają miłośnikom gotowania duże pole do popisu. Jedną z najpopularniejszych potraw, jakie można spożywać, są zupy. Tutaj okazuje się, że możliwości są nieograniczone: zupa krem z dyni, marchewki, brokułów, pietruszki z gruszką czy popularna zupa pomidorowa lub ogórkowa. Jeśli znudzą się nam jakieś smaki, można łączyć składniki, uzyskując smaczny efekt: może do brokułowej dodać cukinię albo poeksperymentować z innymi połączeniami? Należy jednak pamiętać o tym, aby wystrzegać się produktów przetworzonych. Jednym z nich jest bulion warzywny w postaci kostek. Zupa powinna opierać się o wywar warzywny. Przepis nie jest skomplikowany, a uzyskany smak z pewnością zaspokoi gusta kulinarne.

Wywar warzywny – przepis

Dusić w garnku warzywa (1 cebulę, por, pietruszkę, 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego lub korzenia selera). Zalać wrzątkiem (ok. 2 litrów), dodać sól i gotować do miękkości na średnim ogniu. Następnie należy odcedzić warzywa z wywaru. Można je również zblendować, uzyskując zupę krem.