Kiszenie to popularny sposób na konserwację żywności. Najczęściej temu procesowi poddajemy kapustę i ogórki, które nierzadko stają się dodatkiem do obiadu lub stanowią jego główny składnik w przypadku kapuśniaku, bigosu czy zupy ogórkowej. Zdarza się jednak tak, że po zjedzeniu wszystkich ogórków wylewamy wodę, która, jak się okazuje, ma wiele właściwości prozdrowotnych.

Przywrócenie równowagi elektrolitycznej

Po mocno zakrapianej imprezie organizm sam dopomina się o pewne produkty, takie jak m.in. woda z ogórków kiszonych. Dzięki dużej zawartości witaminy C oczyszcza organizm z toksyn, neutralizuje negatywne skutki nadużycia alkoholu, a także przywraca równowagę elektrolityczną, niwelując nieprzyjemne uczucie, jakie odczuwamy dzień po spożyciu wysokoprocentowych trunków.

Składnik diety odchudzającej

Sok z ogórków kiszonych może być doskonałym składnikiem diety odchudzającej. Nie dość, że zawiera mało kalorii, podobnie jak same warzywo, to jeszcze przyspiesza metabolizm i poprawia perystaltykę jelit, a także usuwa zbędne produkty przemiany materii. Jego właściwości oczyszczające sprawiają, że może być spożywany podczas diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej. Woda z ogórków kiszonych redukuje wzdęcia. Jest więc szczególnie zalecana osobom zmagającym się z zaparciami.

Naturalny lek na przeziębienie

Antybiotyki często zaburzają mikroflorę jelitową i działanie przewodu pokarmowego. Na te dolegliwości najlepszym lekarstwem będzie sok z ogórków kiszonych, który wpływa korzystnie na jelita, jak i żołądek. Zauważa się również, że dobrze wpływa na odporność i jest naturalnym lekarstwem na przeziębienia (szczególnie ból gardła), migrenę, bóle głowy. Po co faszerować organizm lekami, skoro można wypróbować naturalne metody lecznicze? Regularnie wypijana woda z ogórków kiszonych znacznie poprawia kondycję skóry, włosów oraz paznokci – skutecznie je wzmacnia i poprawia wygląd cery.